Μενού Κλείσιμο

Γενικές Πληροφορίες

Κανονιστικό Πλαίσιο
Οι εκπαιδευτές των Δημοσίων ΙΕΚ πρέπει να είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης Δ.ΙΕΚ και Ε.Σ.Κ.. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Διαχείρισης του Μητρώου (ΥΑ  K1/104717/14-08-2020), σε αυτό, μπορούν να ενταχθούν:

  • Ιδιώτες με εξειδικευμένη επιστημονική, τεχνική ή άλλη κατάρτιση και εμπειρία συναφή προς τη διδακτέα ύλη και τις ειδικότητες
  • Καταξιωμένα επαγγελματικά στελέχη που προέρχονται από την αγορά εργασίας
  • Δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι
  • Εμπειρογνώμονες

Οι αιτήσεις για εγγραφή στο Μητρώο υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας: https://mitrooiek.minedu.gov.gr. Οι αιτήσεις υποβάλλονται οποιαδήποτε χρονική στιγμή, εκτός από την περίοδο από την έκδοση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απασχόληση τους ως εκπαιδευτές μέχρι και 15 ημέρες μετά την έναρξη εκάστου εξαμήνου του έτους κατάρτισης. Για την εγγραφή δεν καθορίζονται ελάχιστα προαπαιτούμενα τυπικά προσόντα.

Ανάθεση Διδακτικού έργου σε Μέλη του μητρώου
Η επιλογή εκπαιδευτών-μελών του μητρώου στους οποίους θα ανατεθεί διδακτικό έργο, γίνεται κατόπιν της αίτησης που έχουν υποβάλει οι ενδιαφερόμενοι/ες.  Οι παραπάνω αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του μητρώου, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία απευθύνεται προς τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του Μητρώου, πριν την έναρξη κάθε εξαμήνου κατάρτισης. Στη δήλωση-αίτηση ανάθεσης μαθημάτων, κάθε ενδιαφερόμενος/η μπορεί να επιλέξει πέντε (5) κατ’ ανώτατο όριο Δ.Ι.Ε.Κ. μίας (1) μόνο περιφέρειας, τέσσερις (4) κατ’ ανώτατο όριο ειδικότητες – τμήματα για κάθε Δ.Ι.Ε.Κ. και μέχρι τρία (3) μαθήματα ανά ειδικότητα – τμήμα.
Ακολουθεί η επιλογή των εκπαιδευτών/τριων και η ανάθεση ωρών διδασκαλίας σε αυτούς/ες, από τα εκάστοτε Δ.Ι.Ε.Κ., με αυστηρή τήρηση των αξιολογικών πινάκων (εκτός της περίπτωσης που αναφέρεται παρακάτω)*, όπως αυτοί έχουν διαμορφωθεί ανά ειδικότητα και μάθημα μετά από τις δηλώσεις των ενδιαφερομένων και βάσει της μοριοδότησης που καθορίζεται στον Κανονισμό Διαχείρισης του Μητρώου. Οι προτάσεις ανάθεσης από τα Δ.Ι.Ε.Κ. και οι δηλώσεις αποδοχής ή απόρριψης εκ μέρους των εκπαιδευτών γίνονται με ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail). Η παραίτηση εκπαιδευτή μετά την αποδοχή της ανάθεσης του μαθήματος επιφέρει παύση του εκπαιδευτή από μέλος του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης για το τρέχον και το αμέσως επόμενο εξάμηνο κατάρτισης.
* Σε μέλη του Μητρώου οι οποίοι εκπροσωπούν εργαστηριακούς χώρους συνεργαζόμενους με Δ.Ι.Ε.Κ. και Ε.Σ.Κ., Δημόσιους (εκτός Εργαστηριακών Κέντρων ή Σχολικών Εργαστηρίων) ή Ιδιωτικούς, ανατίθενται κατά προτεραιότητα μόνο τα εργαστηριακά μαθήματα των οικείων εργαστηρίων ή το εργαστηριακό μέρος μικτού μαθήματος με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα οριζόμενα στο προσοντολόγιο του μαθήματος, όπως αυτό περιγράφεται στον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας.
Στα Εργαστηριακά Κέντρα (Ε.Κ.) στα οποία εκπαιδεύονται οι καταρτιζόμενοι των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. και των Δημοσίων Ε.Σ.Κ., ορίζεται κατά προτεραιότητα σε κάθε εργαστηριακό μάθημα ή εργαστηριακό μέρος μικτού μαθήματος, ως εκπαιδευτής, εκπαιδευτικός του Ε.Κ. με πρόταση του Διευθυντή του Ε.Κ. σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Ι.Ε.Κ. ή της Ε.Σ.Κ. με την προϋπόθεση να πληροί τις προϋποθέσεις ανάθεσης μαθήματος σύμφωνα με τα οριζόμενα στο προσοντολόγιο του μαθήματος, όπως αυτό περιγράφεται στον οδηγό κατάρτισης κάθε ειδικότητας. Ο εκπαιδευτικός του Ε.Κ. θα πρέπει να είναι μέλος του Μητρώου Εκπαιδευτών Επαγγελματικής Κατάρτισης των Δημοσίων Ι.Ε.Κ. – Ε.Σ.Κ. και να έχει υποβάλει σχετική δήλωση μαθημάτων. Στις περιπτώσεις που προβλέπεται δεύτερος εκπαιδευτής στα εργαστηριακά μαθήματα,υποχρεωτικά θα επιλέγεται από τους αξιολογικούς ανά μάθημα πίνακες των εκπαιδευτών του Μητρώου (Απόφαση K5/110353 – ΦΕΚ 5898/Β/10-10-2023).


Το ανώτατο όριο ωρών διδασκαλίας που μπορούν να ανατεθούν ανά εκπαιδευτή/τρια, ορίζεται ως εξής:

  • Δημόσιοι Υπάλληλοι, Μισθωτοί πλήρους απασχόλησης, Συνταξιούχοι: 8 ώρες
  • Ελεύθεροι Επαγγελματίες: 10 ώρες
  • Άνεργοι: 16 ώρες

Συμβάσεις εκπαιδευτών
Μετά την ανάθεση διδακτικών ωρών σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, υπογράφεται σύμβαση μίσθωσης έργου μεταξύ του εκπαιδευτή και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

Δικαιολογητικά:

  1. Υπεύθυνη Δήλωση Εκπαιδευτών ΔΙΕΚ. Οδηγίες στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://ieklab.sch.gr/dilosi/ . Στην πλατφόρμα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της Υ.Δ., η οποία συνοδεύει απαραίτητα τη σύμβαση μεταξύ ΙΝΕΔΙΒΙΜ και εκπαιδευτή. Η ΥΔ απευθύνεται στο ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) (αυτό πρέπει να γραφτεί στο πεδίο ΠΡΟΣ). Η Υ.Δ. μπορεί είτε να εκτυπωθεί, να θεωρηθεί σε Δημόσια Αρχή για το γνήσιο της υπογραφής και να παραδοθεί στο ΔΙΕΚ Νεάπολης, είτε να εκδοθεί μέσω του gov.gr και να αποσταλεί με e-mail.
  2. Άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου από την υπηρεσία τους (οι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου).
  3. Σχετική βεβαίωση ΚΑΔ (οι ελεύθεροι επαγγελματίες) από την οποία θα προκύπτει ότι η κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα έχει σχέση με Υπηρεσίες Εκπαίδευσης.

Αμοιβές εκπαιδευτών
Η ωριαία αντιμισθία για το διδακτικό έργο που αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτές, καθορίζεται από τις ανάλογες ισχύουσες διατάξεις. Σύμφωνα με την ΚΥΑ Κ5/45681/2023 (ΦΕΚ 2768/Β/26-04-2023), που ισχύει σήμερα, το ύψος της ωριαίας αποζημίωσης ορίζεται ως εξής:

  • Τακτικοί Καθηγητές σε Α.Ε.Ι.: 27 €
  • Αναπληρωτές Καθηγητές σε Α.Ε.Ι.: 25 €
  • Επίκουροι Καθηγητές σε Α.Ε.Ι. και λοιπά μέλη ΔΕΠ: 23 €
  • Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάτοχοι διδακτορικού τίτλου: 20 €
  • Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος: 18 €
  • Πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης: 15 €
  • Πτυχιούχοι Ανώτερων Κρατικών Σχολών: 13 €
  • Διπλωματούχοι Ι.Ε.Κ., πτυχιούχοι Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας: 13 €
  • Απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 12 €
  • Εμπειροτέχνες με επαγγελματική εμπειρία έως οκτώ (8) χρόνια: 13 €
  • Εμπειροτέχνες με επαγγελματική εμπειρία έως δεκαέξι (16) χρόνια: 14 €
  • Εμπειροτέχνες με επαγγελματική εμπειρία μεγαλύτερη από δεκαέξι (16) χρόνια: 16 €

Δηλώσεις πρόσθετων αμοιβών (για τους Δημοσίους Υπαλλήλους)
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2  παρ. 1 του Ν. 1256/1982 (ΦΕΚ 65/Α/31-05-1982): «Οι λειτουργοί ή υπάλληλοι ή μισθωτοί του δημόσιου τομέα του άρθρου 1 του παρόντος που κατέχουν δεύτερη θέση ή έχουν και δεύτερη απασχόληση, οφείλουν το α` 15νθήμερο κάθε Ιανουαρίου και Ιουλίου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση “τύπου του Ν.Δ. 105/1969 περί ατομικής ευθύνης του δηλούντος”, σε απλό έντυπο χωρίς τέλος χαρτοσήμου” στην αρμόδια υπηρεσία και μονάδα προσωπικού και των δύο τυχόν κατεχομένων θέσεων, ή απασχολήσεών τους, που διαβιβάζεται για το σχετικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα με κανονιστική απόφαση του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως, για τις κατηγορίες, των θέσεων ή απασχολήσεων, συλλογικών οργάνων και απολαβών, τη δήλωση και διαδικασία ελέγχου της, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 1 του νόμου τούτου.».

Σύμφωνα  με τα οριζόμενα στην παρ. 2 του παραπάνω άρθρου: «Η για οποιοδήποτε λόγο παράλειψη υποβολής, καθώς και η υποβολή αόριστης ή εκπρόθεσμης δηλώσεως συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα παραβάσεως καθήκοντος για το οποίο ο λειτουργός υπάλληλος ή μισθωτός παραπέμπεται υποχρεωτικά στην οικεία πειθαρχική δικαιοδοσία για την επιβολή πειθαρχικής ποινής κατά το άρθρο 3 παρ. 5 του παρόντος, ενώ οι ανακριβείς δηλώσεις παραπέμπονται στον αρμόδιο Εισαγγελέα για άσκηση ποινικής διώξεως με απ` ευθείας κλήση στο ακροατήριο».

Στο υπ. αριθμ. 81770/20-12-2017 έγγραφο της 13ης Υπηρεσίας Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γνωστοποιήθηκε η αρμοδιότητα της παραπάνω Υπηρεσίας για τον έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του Ν. 1256/1982 και αποσαφηνίστηκε η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης από τους υπόχρεους.

Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο:

  • Κάθε εξάμηνο, οι υπόχρεοι υποβάλλουν στη μονάδα προσωπικού της κύριας θέσης τους δηλώσεις πρόσθετων αμοιβών από λοιπούς φορείς. Για τις δηλούμενες πρόσθετες αμοιβές συνυποβάλλουν βεβαιώσεις αποδοχών, συμβάσεις ή λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά.
  • Σε περίπτωση μη ύπαρξης πρόσθετων αμοιβών, δεν απαιτείται η υποβολή αρνητικής δήλωσης.
  • Τα ποσά των πρόσθετων αμοιβών θα περιλαμβάνονται στη δήλωση του μήνα κατά τον οποίο παρασχέθηκε η εργασία, ανεξαρτήτως του χρόνου είσπραξης αυτών. Σε περίπτωση που εισπράττονται αμοιβές που ανατρέχουν σε παρελθόντα εξάμηνα, για τα οποία είτε δεν έχει υποβληθεί δήλωση είτε έχει υποβληθεί χωρίς να περιλαμβάνει τις ανωτέρω αμοιβές, θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου οι υπεύθυνες δηλώσεις για τα οικεία διαστήματα, πλήρως συμπληρωμένες, σε αντικατάσταση των προηγούμενων.
  • Εφόσον οι δεδουλευμένες αμοιβές ενός εκάστου εξαμήνου δεν έχουν καταβληθεί στο δικαιούχο εντός της εκ του νόμου προθεσμίας υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1256/1982 για το ίδιο εξάμηνο (ήτοι το Α’ δεκαπενθήμερο μηνών Ιανουαρίου και Ιουλίου αντίστοιχα για το εξάμηνο που έχει προηγηθεί), θα πρέπει η υποβολή της δήλωσης να γίνεται αμελλητί μετά την ολοκλήρωση της είσπραξης, με ευθύνη του λαβόντος.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Έντυπο δήλωσης πρόσθετων αμοιβών