Μενού Κλείσιμο

Γενικές Πληροφορίες για την ΠΑ

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας (ΦΕΚ 5837/Β/15-12-2021), η φοίτηση στα ΙΕΚ, εκτός των τεσσάρων (4) εξαμήνων κατάρτισης, περιλαμβάνει και μία περίοδο Πρακτικής Άσκησης ή Μαθητείας. Η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης 960 ωρών ή η εφαρμογή προγράμματος Μαθητείας 960 ωρών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών και την απονομή της ΒΕΚ (Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Η Πρακτική Άσκηση πραγματοποιείται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων (4) εξαμήνων κατάρτισης και διαρκεί μέχρι τη συμπλήρωση 960 ωρών. Το διάστημα αυτό εξαρτάται από την καθημερινή απασχόληση του καταρτιζόμενου, η οποία μπορεί να είναι από 4 έως 8 ώρες (για 8ωρη απασχόληση απαιτούνται περίπου 6 μήνες).

Εναλλακτικά, η Πρακτική Άσκηση μπορεί να ξεκινήσει μετά τη λήξη του Β’ Εξαμήνου κατάρτισης (30 Ιουνίου κάθε έτους) με απαραίτητη προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του Β’ εξαμήνου από τον καταρτιζόμενο και την προαγωγή του στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης. Σε αυτήν την περίπτωση, η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται μέχρι την έναρξη του Γ’ Εξαμήνου κατάρτισης (1 Οκτωβρίου κάθε έτους) οπότε ο καταρτιζόμενος οφείλει να διακόψει την Πρακτική Άσκηση, ώστε να συνεχίσει τις σπουδές του στο Γ΄ εξάμηνο κατάρτισης και αργότερα στο Δ’ Εξάμηνο (οι ώρες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τη διακοπή καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα). Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και του Δ’ Εξαμήνου (30 Ιουνίου) μπορεί να συνεχίσει την Πρακτική Άσκηση, στον ίδιο ή σε άλλο εργοδότη, για τη συμπλήρωση των ωρών που υπολείπονται.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη φοίτηση (σε οποιοδήποτε εξάμηνο) και διεξαγωγή της Πρακτικής Άσκησης.

Η Πρακτική Άσκηση μπορεί να πραγματοποιείται σε φυσικά πρόσωπα, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ., δημόσιες υπηρεσίες, Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και επιχειρήσεις, με ευθύνη του ΙΕΚ φοίτησης του καταρτιζόμενου και μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική (παραπάνω αναφέρθηκε μία περίπτωση τμηματικής υλοποίησης). Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ολοκληρωθεί εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη λήξη του τελευταίου εξαμήνου.

Η διενέργεια της Πρακτικής Άσκησης είναι πέντε (5) ημέρες την εβδομάδα και η ημερήσια απασχόληση του καταρτιζόμενου κυμαίνεται από 4 έως 8 ώρες (μεταξύ 06:00 και 22:00, καθώς δεν επιτρέπεται η νυχτερινή απασχόληση). Με τη συμπλήρωση των 960 ωρών η Πρακτική Άσκηση ολοκληρώνεται.

Δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες (Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, Καθαρά Δευτέρα, 25 Μαρτίου, Μεγάλη Παρασκευή, Δευτέρα του Πάσχα, Πρωτομαγιά, Αγίου Πνεύματος, 15 Αυγούστου, 28 Οκτωβρίου, Χριστούγεννα, Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, καθώς και τοπικές εθνικές/θρησκευτικές εορτές).

Υπάρχει η δυνατότητα παράλληλης Πρακτικής Άσκησης σε δύο εργοδότες. Σε αυτήν την περίπτωση η ημερήσια απασχόληση στον κάθε έναν εργοδότη δεν μπορεί να είναι λιγότερο από τέσσερις (4) ώρες και το σύνολο της ημερήσιας απασχόλησης και στους δύο εργοδότες, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι η ημερήσια απασχόληση θα είναι τέσσερις (4) ώρες στον κάθε έναν εργοδότη για κάθε ημέρα της εβδομάδας ή οι ημέρες απασχόλησης θα είναι διαφορετικές σε κάθε εργοδότη, έτσι ώστε να πληρούνται οι παραπάνω περιορισμοί.

Καταρτιζόμενοι που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το τελευταίο εξάμηνο θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης και επιθυμούν να πραγματοποιήσουν την Πρακτική Άσκηση σε περιοχή εκτός της έδρας του Ι.Ε.Κ. που φοιτούν, δύνανται να υποβάλλουν αίτηση μετεγγραφής στο πλησιέστερο Ι.Ε.Κ. της περιοχής που επιθυμούν να υλοποιήσουν την πρακτική τους. Η αίτηση μετεγγραφής σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υποβληθεί στο Ι.Ε.Κ. υποδοχής οποιαδήποτε χρονική περίοδο μέσα στο εκπαιδευτικό έτος (σε αντίθεση με τις μετεγγραφές για συνέχιση της φοίτησης, οι οποίες υποβάλλονται σε συγκεκριμένη περίοδο).

Όσοι/ες καταρτιζόμενοι/ες έχουν συμπληρώσει εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημερομίσθια ή εκατόν είκοσι (120) τουλάχιστον ημέρες ασφάλισης στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης (ή Μαθητείας) και τους απονέμεται ΒΕΚ, αμέσως μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης. Για την παραπάνω απαλλαγή πρέπει να υποβάλλουν στο Ι.Ε.Κ. φοίτησης: i) σχετική αίτηση, ii) Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, iii) κατάσταση ενσήμων και iv) βεβαίωση εργοδότη από την οποία να προκύπτει το διάστημα και το είδος της απασχόλησης. ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης Πρακτικής Άσκησης οι καταρτιζόμενοι που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση ή μαθητεία για άλλη ειδικότητα Ι.Ε.Κ. ή πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage) ή πρακτική άσκηση για άλλη δομή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (π.χ. ΕΠΑΣ).

Η Πρακτική Άσκηση δύναται να είναι επιδοτούμενη ή αμειβόμενη και να χρηματοδοτείται από εθνικούς ή ενωσιακούς πόρους μέσω του φορέα υλοποίησης του έργου (Σχετ. Ν. 4763/2020-ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020), ΚΥΑ Κ5/97484/2021-ΦΕΚ 3938/Β/26-8-2021).