Μενού Κλείσιμο

Φοίτηση

Φοίτηση
Η φοίτηση στα ΙΕΚ διαρκεί πέντε (5) συνολικά εξάμηνα (τέσσερα εξάμηνα κατάρτισης και ένα εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης).

Πιο αναλυτικά, η επαγγελματική κατάρτιση διενεργείται στα 4 πρώτα εξάμηνα και η Πρακτική Άσκηση συνολικής διάρκειας 960 ωρών υλοποιείται στο 5ο εξάμηνο, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων κατάρτισης.

Κάθε εξάμηνο κατάρτισης αποτελείται από 15 συνολικά εβδομάδες, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει 20 ώρες διδασκαλίας συνολικά. Οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας του κάθε μαθήματος, καθορίζονται στον Οδηγό Κατάρτισης της κάθε μιας ειδικότητας.

Τα μαθήματα διακρίνονται σε:

  • Θεωρητικά
  • Εργαστηριακά
  • Μικτά (θεωρητικό μέρος και εργαστηριακό μέρος)

Οι καταρτιζόμενοι οφείλουν να παρακολουθούν ανελλιπώς τα μαθήματα κατάρτισης και οι απουσίες τους από αυτά για οποιονδήποτε λόγο, καταχωρούνται χωρίς κανέναν χαρακτηρισμό (δεν υπάρχουν δικαιολογημένες απουσίες). Οι καταρτιζόμενοι μπορούν, χωρίς συνέπειες, να σημειώσουν σε κάθε μάθημα, ωριαίες απουσίες μέχρι και το 15% του συνόλου των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας του μαθήματος κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Αν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οι ωριαίες απουσίες υπερβούν το παραπάνω επιτρεπόμενο όριο, τότε η φοίτηση σε αυτά τα μαθήματα χαρακτηρίζεται ανεπαρκής και ο καταρτιζόμενος οφείλει να τα παρακολουθήσει εκ νέου σε επόμενο εξάμηνο κατάρτισης. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχει δικαίωμα εγγραφής στο αμέσως επόμενο εξάμηνο κατάρτισης (αυτό που ακολουθεί).

Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των καταρτιζόμενων ανά μάθημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: α) Εξέταση προόδου β) Ατομικές/ομαδικές εργασίες και γ) Τελική εξέταση.

  • Οι εξετάσεις προόδου (σε κάθε μάθημα) διενεργούνται εντός του εξαμήνου κατάρτισης και εφόσον έχει διδαχθεί τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) των συνολικών ωρών κατάρτισης, όπως αυτές καθορίζονται ανά μάθημα στον Οδηγό Κατάρτισης.
  • Οι ατομικές/ομαδικές εργασίες σε κάθε μάθημα είναι υποχρεωτικές και εκπονούνται από τους καταρτιζόμενους εντός συγκεκριμένων προθεσμιών που ορίζονται από τους εκπαιδευτές. Η επίδοση των καταρτιζομένων σε αυτές τις εργασίες καθώς και στην εξέταση προόδου αποτελεί τον βαθμό προόδου (Β.Π.) του εξαμήνου στο μάθημα.
  • Οι τελικές εξετάσεις διενεργούνται σε κάθε μάθημα, μετά την ολοκλήρωση των 15 εβδομάδων κατάρτισης, σε ημερομηνίες και ώρες που καθορίζονται από το ΔΙΕΚ.

Η κλίμακα βαθμολογία σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι από 1 έως 10.

Η Τελική Βαθμολογία σε κάθε μάθημα προκύπτει από τη Βαθμολογία Τελικής Εξέτασης (συντελεστής 60%), τη Βαθμολογία Εξέτασης Προόδου (συντελεστής 30%) και τη Βαθμολογία της ατομικής/ομαδικής Εργασίας (συντελεστής 10%).

Δηλαδή ισχύει: ΤΒ = ΒΤΕ*60% + ΒΕΠ*30% + ΒΕ*10%

Ο τελικός βαθμός, που προκύπτει από τον παραπάνω τύπο, στρογγυλοποιείται στον πλησιέστερο ακέραιο και αποτελεί τον Τελικό Βαθμό του μαθήματος.

Το άθροισμα της τελικής βαθμολογίας όλων των μαθημάτων, διαιρούμενο με τον αριθμό των μαθημάτων, αποτελεί τον γενικό μέσο όρο βαθμολογίας (Γ.Μ.Ο.Β.) του καταρτιζόμενου στο εξάμηνο αυτό.

  • Εάν ο καταρτιζόμενος έχει επίδοση μικρότερη από πέντε (5) σε δύο ή περισσότερα μαθήματα, τότε οφείλει να παρακολουθήσει ξανά αυτά τα μαθήματα σε επόμενο εξάμηνο κατάρτισης. Στην περίπτωση αυτή χάνει το δικαίωμα εγγραφής στο εξάμηνο που ακολουθεί.
  • Εάν ο καταρτιζόμενος έχει επίδοση μικρότερη από πέντε (5) σε ένα μάθημα, τότε υποχρεούται να επανεξεταστεί στο μάθημα αυτό σε επόμενη εξεταστική περίοδο, αλλά αποκτά το δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης.
  • Εάν ο καταρτιζόμενος έχει επίδοση μεγαλύτερη από πέντε (5) σε όλα τα μαθήματα, τότε προφανώς αποκτά το δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης.

Πρόοδος
Σχετικά με την πρόοδο του καταρτιζόμενου ισχύουν τα παρακάτω:

  1. Ο καταρτιζόμενος αποκτά δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο κατάρτισης, εφόσον δεν υποχρεούται σε εκ νέου παρακολούθηση μαθήματος και συντρέχει μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
    • Η τελική βαθμολογία του σε κάθε μάθημα είναι τουλάχιστον πέντε (5).
    • Υστερεί σε ένα μόνο μάθημα από το σύνολο των μαθημάτων του τρέχοντος εξαμήνου. Στην περίπτωση αυτή, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται να επανεξεταστεί στο μάθημα που υστέρησε σε επόμενες εξεταστικές περιόδους. Η βαθμολογία της εξέτασης αυτής, σε περίπτωση που είναι ίση ή μεγαλύτερη του πέντε (5), αποτελεί τη νέα τελική του βαθμολογία στο μάθημα.
  2. Σε κάθε άλλη περίπτωση, ο καταρτιζόμενος δεν αποκτά δικαίωμα εγγραφής στο επόμενο εξάμηνο και υποχρεούται να επαναλάβει τη φοίτηση στα μαθήματα του τρέχοντος εξαμήνου στα οποία υστέρησε ή στο/στα μάθημα/μαθήματα που είχε ανεπαρκή φοίτηση.