Μενού Κλείσιμο

Νομικό Πλαίσιο

Η τεχνική – επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος αλλά και μία ξεχωριστή εκπαιδευτική μορφή. Διαφοροποιείται από τη γενική εκπαίδευση ως προς εκείνο το εκπαιδευτικό σκέλος που προσπαθεί να προσφέρει πληροφορίες, δεξιότητες, ικανότητες και εμπειρίες ικανές να προετοιμάσουν τους νέους, κάτω από συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς σκοπούς, για την άμεση άσκηση ενός επαγγέλματος, μιας τέχνης, ή μιας σχετικής με τα προσόντα τους απασχόλησης. Πέρα όμως από αυτό, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παρέχει στοιχεία γενικής εκπαίδευσης. Αυτά βοηθούν το άτομο να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας, της οικονομίας και της νέας τεχνολογίας.

Οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.), δημόσιες και ιδιωτικές, είναι είναι οι κατ’εξοχήν φορείς που παρέχουν αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Η αρχική τους ονομασία ήταν Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ιδρύθηκαν με αυτό το όνομα με τον Ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18/Α/14-02-1992) και μετονομάσθηκαν σε Σ.Α.Ε.Κ. με τον Ν. 5082/2024 (ΦΕΚ 9/Α/19-01-2024).

Οι Σ.Α.Ε.Κ., εκτός από το ότι παρέχουν αρχική επαγγελματική κατάρτιση σε αποφοίτους της μη υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (απόφοιτοι των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ), εξασφαλίζουν στους καταρτιζόμενους κατάλληλα προσόντα, ώστε να διευκολύνεται η επαγγελματική τους ένταξη και να διασφαλίζεται η προσαρμογή τους στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Τέλος, συμβάλλουν ενεργά και αποτελεσματικά στη διασύνδεση των καταρτιζόμενων και των αποφοίτων τους, με την αγορά εργασίας σε τοπικό, περιφερειακό και κλαδικό επίπεδο.

Οι Δημόσιες Σ.Α.Ε.Κ. υπάγονται στη ΓΓΕΕΚ&ΔΒΜ του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Η λειτουργία τους διέπεται από τον Ν. 4763/2020 (ΦΕΚ 254/Α/21-12-2020) και τα ειδικότερα θέματα που αφορούν την οργάνωσή τους καθορίζονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας (ΦΕΚ 5837/Β/15-12-2021).